Crkva u Ljuboviji

Crkva u Ljuboviji

Dana 1. marta 1928.godine na građanskom zboru jednoglasno je prihvaćen predlog paroha Aleksandra Kozlova za izgradnju Svetog hrama u Ljuboviji. U to vreme parohijski hram bio je u Čitluku, a pre toga, do 1881.godine u Gornjoj Ljuboviđi. Nakon što je ustanovlјeni "Odbor za podizanje Crkve u Ljuboviji" dobio blagoslov od strane Gospodina Mihaila, pravoslavnog episkopa šabačko-valјevskog (10. marta 1928.), naredne godine bile su obeležene pripremama i akcijama prikuplјanja sredstava za podizanje hrama. Na sednici Odbora 23. avgusta 1932. godine usvojen je predlog da se crkva posveti Svetom Preobraženju Gospodnjem, a saborni dan da bude Petrovdan. Ugovor o izgradnji zaklјučen je sa preduzimačem Dragomirom Tomićem iz Gračanice 8. septembra 1932.godine. Crkva je u potpunosti dovršena 1940. godine.

Crkva u Ljuboviji
Crkva u Ljuboviji

Soko grad

Soko grad

Manastir "Sv.Nikolaj Srpski" (Soko grad) smešten je u podnožju Sokolske planine, ispod najvišeg vrha Rožnja, udaljen je od Ljubovije 15 kilometara. Predstavlja prirodnu granicu izmedu Azbukovice i Rađevine. U tradiciji srpskog naroda ima posebno značenje, pre svega ostao je simbol nepobedivosti i jedan od poslednjih uporišta Turske vlasti u Srbiji.
Sve vreme bitisanja tvrđave, uz ovaj objekat širilo se njegovo predgrađe zaštićeno palisadom, a kasnije i zidom, utvrđenjem. Manastir je zadužbina episkopa šabačkog gospodina Lavrentija. Posvećen je Sv. vladici Nikolaju Velimiroviću koji se slavi 03.maja. Crkva, u čijem oltaru se čuva deo moštiju Sv. Vladike Nikolaja, sagrađena je 1994. godine i pripada moravskom stilu. Drvorezbareni ikonostas je rađen u baroknom stilu i pozlaćen je 24 - karatnim zlatom, dok je ikone u vizantijskom stilu živopisala i manastiru poklonila sestra Krstana Tasić, poznati ikonopisac. U krugu manastirskog kompleksa nalazi se muzej, konak i veći smeštajni objekat "Dom Nikolaja Velimirovića", koji raspolaže smeštajnim kapacitetom koji može da primi 200 gostiju.
Od 2001. godine u manastiru je zaživela akcija pod nazivom "Moba", koja okuplja srpsku omladinu iz dijaspore. Vremenom, naša deca u tuđini gube svoj nacionalni i verski identitet, pa je glavni cilj ove akcije učenje jezika svojih očeva i obnova veza sa zavičajem svojih predaka.

Soko grad
Soko grad

Manastir Svete Trojice

Manastir Svete Trojice

Predanje kaže da je manastir Svete Trojice, po mestu nazvan Čitluk, star oko 400 godina i da je među najstarijim pravoslavnim verskim spomenicima u ovom delu Podrinja. Podaci iz 1878. godine svedoče da je tada postojala crkva. Meštani i paroh 1966. godine, na temeljima stare crkve sagradili su novu. Crkva je posvećena Svetoj Trojici.
U temeljima je pronađena povelja koja potvrđuje da je crkva postojala 1816. godine. Smatra se da je ikonostas star preko 100 godina. Iako je oštećen, ima dosta sačuvanih elemenata. Kapija na ulazu u crkvu datira iz tog perioda. Blaženopočevši episkop šabačko - valjevski Jovan Velimirović, videvši ovo mesto, ostavio je nasledniku episkopu Šabačkom Lavrentiju blagoslov da se tu sagradi manastir. Novi zvonik sazidan je 1995. godine, a izgradnja konaka počela je 1999. godine. Od 1999. godine u manastir se naseljava monaštvo.
U ovom manastiru se nalazi kopija ikone Tihvinske Bogorodice. Ova čudotvorna ikona Presvete Bogorodice slavi se 26. juna / 9. jula i priziva se u pomoć za očuvanje zdravlja dece. Na severnom stubu stare crkve iz 1878. godine bila je oslikana ikona Bogorodice. Kiša i loše vreme, crkvu su najviše oštetili baš sa severne strane. Boja sa ikone se razlivala usled prokišnjavanja krova i ikona je propadala. Sveštenik, Otac Kozlov, koji je došao iz Rusije posle progona monaha, u vreme Oktobarske revolucije, hteo je da prekreči ikonu, da bi crkva izgledala lepše. Kada je prekrečio crkvu, iste noći mu se javila Presveta Bogorodica i rekla mu da nije trebalo to da učini. Sutradan je pokušao da ispravi grešku, ali bezuspešno. Te noći, projavljeno mu je da će doživeti neku neprijatnost. Ubrzo posle toga njegov sin Oleg razboleo se i umro je. U znak pokajanja otac Kozlov je iz Rusije doneo kopiju ikone Tihvinske Bogorodice, koja se i danas nalazi u manastiru na istom stubu. Pred ovom ikonom, ljudi koji su pobožni i koji imaju jaku veru, doživeli su mnoga isceljenja i čuda.

Manastir Svete Trojice
Manastir Svete Trojice

Bjele vode

Bjele vode

Manastir Svete Trojice nalazi se u zaseoku Bjele Vode, na padinama brda Nemić, kod Ljubovije, na oko 400 m iznad reke Drine. Ovo je novi manastir, koga je uz blagoslov episkopa Šabačkog gospodina Lavrentija sagradio ktitor Karađorđe Ristanović, inače rodom iz ovog kraja. Manastir je podignut na porodičnom imanju oko grobova njegovih roditelja Koste i Božane Ristanović i male sestre Vide. Manastir je zaživeo 2005.godine dolaskom jeromonaha Serafima za nastojatelja manastira i od tada se održavaju redovna bogosluženja. Poseduje pokrov sa moštiju Sv. Petke.
Manastir ima izuzetno lep položaj sa predivnim pogledom na Drinu i Bosanske planine, čist vazduh i veoma kvalitetnu izvorsku vodu, po kojoj je selo i dobilo ime.