Reka Drina

Reka Drina

Najveći prirodni potencijal ovog kraja nalazi se na nadmorskoj visini od oko 190 m na ulazu u Azbukovicu, između Ljubovije i Bajine Bašte, kod mesta Okletac i 160m kada je napušta kod Velike reke. Široka je oko 50-200 m, gradi brojna ostrva – ade i teče kroz Azbukovicu u dužini od 38 km. Rado viđeni ribolovački trofeji su mladica, liplјan, pastrmka, som, skobalј, šaran, mrena, klen,… Pruža velike mogućnosti za razvoj sportsko-rekreativnog turizma. Već tradicionalna manifestacija "Drinska regata" održava se svake druge subote jula i okuplјa veliki broj posetilaca, a lјubitelјi splavarenja imaju priliku da uživaju u njenim čarima.

Reka Drina
Reka Drina

Planina Bobija

Planina Bobija

Na oko 25 km od Ljubovije uzdiže se impresivna planina Bobija, sa najvišim vrhom Tornička Bobija (1272 m) i susednim vrhovima približne visine (Oštra stena, Opalјena stena, Crni vrh, Rilo, Palež, Krušik…) i jedina je u potpunosti na teritoriji Azbukovice. Celinu ove planine čini grebenski venac koji počinje iznad Gornje Ljuboviđe i pruža se ka istoku do vrha Rilo iznad Razbojišta (oko 10km). Planina je bogata vrlo jakim i hladnim izvorima pijaće vode na velikim nadmorskim visinama što je čini izuzetnom. Ovakvih izvora na Bobiji ima preko 100, a po čuvenju poznata je Dobra voda.

Planina Bobija
Planina Bobija

Kanjon Trešnjice

Kanjon Trešnjice

Kanjon Trešnjice je prirodno dobro od izuzetnog značaja, koje je stavljeno pod zaštitu, radi očuvanja staništa populacije prirodne retkosti beloglavog supa. Jedan je od najlepših kanjona i predstavlja stanište za 17 parova orla beloglavog supa, koji je još jedino nastanjen u kanjonu Uvca. Najkrupnija je ptica grabljivica u ovom kraju i hrani se isključivo ostacima uginulih životinja, pa ga zbog izuzetne sanitarne uloge nazivamo "Carem visina i čistačem prirode".Beloglavi sup je ugrožena vrsta kojoj preti istrebljenje i ekolozi čine sve da ih spasu od nestajanja. Ženka u toku godine položi samo jedno jaje i iz tog razloga ih je izuzetno teško zaštititi i sačuvati od nestajanja. Specifično za kanjon Trešnjice je to da svakog proleća izlazi iz Drine na prirodni mrest riba mladica, "kraljica Drine".

Kanjon Trešnjice
Kanjon Trešnjice

Reka Trešnjica

Reka Trešnjica

Reka Trešnjica izvire na jugozapadnoj strani Povlena na visini od 1185 m, a uliva se u Drinu kod Gornje Trešnjice na visini od 180 m. Izrazito klisurasta dolina Trešnjice je delimično i kanjonskog izgleda. Srednjim tokom protiče kroz živopisni kanjon dug blizu 6 km, koji je usečen u 800 - 1000 m visokoj površi. U kanjonu Trešnjica prima najveće desne pritoke – Sušicu i Tribuću. Tribuća je vodom najbogatija pritoka Trešnjice, duga je 7 km i izvire ispod Torničke Bobije. Svojim donjim tokom razdvaja visoravan Boškovac od gornjokošlјanske površi, gradeći skoro neprohodnu klisuru atraktivnu za planinare.


Mačkov kamen

Mačkov kamen

Nalazi se na planini Jagodnji. Bio je krvavo poprište u borbama izmedu srpske i austrougarske vojske u I sv. ratu 1914. godine. U čast palim borcima na ovom mestu je 1932. godine podignuta spomen kosturnica. U ovoj bici nastradalo je 2.000 vojnika. U znak sećanja na žrtve, svake godine u septembru mesecu se u organizaciji opština Ljubovija i Krupanj održava parastos i istorijski čas, koji okupi veliki broj građana, učesnika ratova, predstavnika državnih, vojnih i kulturnih organizacija. Svake godine se na Petrovsku nedelju održava narodni vašar, koji okuplja brojne građane susednih opština: Krupanj, Mali Zvornik, Osečina, Loznica.


Rimski most

Rimski most

Nalazi se na reci Ljuboviđi. Potiče još iz rimskog perioda, a sadašnji izgled je dobio u tursko vreme. Rimski most, poznatiji kao "Latinska ćuprija", nalazi se na nekadašnjem karavanskom putu prema Valjevu, gde u netaknutoj prirodi i čistoj Ljuboviđi možete pecati, šetati, sakupljati lekovito bilje.Uspešno odoleva zubu vremena i ponosno stoji nad čistom, planinskom rekom, dok ga kao biser sa okolnih strana čuvaju oštre stene i planine.