Rafting

Rekreativno - plovni turizam

Ljubitelјi raftinga, splavarenja mogu uživati u plovnim potencijalima reke Drine.
Drina kao najveći prirodni potencijal ovog kraja teče kroz Azbukovicu u dužini od 38 km. Pruža velike mogućnosti za razvoj rekreativno - plovnog turizma.
Organizovanjem rafting regata i spustova čamcima niz poluplaninsku Drinu, lјubitelјi splavarenja će poneti nezaboravne utiske. Za sve informacije kontakt telefon:Rafting klub "Drinska regata", Zoran Vojinović – 064/27-35-034.


Ribolov

Ribolov

Ribolovačko društvo OOSR "Drina" osnovano je 1951.godine. U okviru ribolovačkog udruženja postoje tri sekcije: seniori, juniori i pioniri. S obzirom na vodno bogatstvo, Azbukovica je pogodno stanište za razvoj rečne i potočne faune.
U Drini, koja kroz Azbukovicu teče u dužini od 38 km, je krupnija ihtiofauna: štuka, mrena, mladica, som, a u većem broju se susreću skobalj, bodorka i nosara.
U manjim rekama kao što su Ljuboviđa, Orovička reka, Postenjska, Uzovnička, Gračanička i Velika reka, najzastupljenije su krkuša i potočna pastrmka.
Članovi društva su angažovani na poribljavanju reka i očuvanja postojećeg ribljeg fonda, kako bi sprečili nelegalan ribolov. Postoji i veliko interesovanje ribolovaca sa strane koji dolaze na ovo područje.

Ribolov
Ribolov

Lov

Lov

Lovačko udruženje "Mileta Polić - Bata" osnovano je 1900.godine, veoma dobro je organizovano i broji 302 člana, ali se broj ljubitelja lova stalno povećava. Lovačko udruženje gazduje lovištem "Bukovica", koje se prostire na 35.624 ha. Ovo lovište formirano je 2006.godine i u nadležnosti je Lovačkog udruženja do 2017. godine.
Najzastupljenija je srneća divljač, divlja svinja, zec, fazan, jarebica poljska i jarebica kamenjarka. Od prolaznih vrsta divljači (koja ne boravi na našem prostoru) pojavljuju se: medved, vuk i šakal.
U zavisnosti od naredbe resornog ministarstva dozvoljen je lov na pojedine vrste divljači u različitim sezonama. U godišnjem planu i programu gazdovanja lovištem planira se određen broj divljači jače trofejne vrednosti za turističke svrhe. Ovo udruženje u svom vlasništvu ima prelep Lovački dom, kao i strelište za glinene golubove.
Članovi udruženja ostvaruju odličnu saradnju sa kinološkim udruženjem koje u okviru redovnih aktivnosti godišnje organizuje nekoliko izložbi pasa. Kontakt telefoni: 015/663-303, 062/88-71-957.

Lov
Lov

Planinarenje

Planinarenje

Planinarima se pruža mogućnost da markiranim planinarskim stazama upoznaju divne predele Azbukovice. Nedaleko od Ljubovije nalazi se planina Bobija, čiji je najviši vrh Tornička Bobija (1272m). Zbog predivnih terena, bogatstva bilјnog i životinjskog sveta, mnogobrojnih izvora hladne i pitke vode, preporučujemo je planinarima, lovcima i svima koji žele da pobegnu od urbanog života. Planina je neverovatno lepo i primereno uređena, a da pri tom nije narušena prirodna ravnoteža.
U blizini se nalaze kanjoni Tribuće, Sušice, Ljuboviđe i Trešnjice. Na samoj planini nalazi se dom "Srbijašume" i crkva brvnara kod Dobre vode.

Planinarenje
Planinarenje

Biciklizam

Biciklizam

Ljubitelji biciklizma takođe mogu da uživaju u vožnji po zanimljivim i nepristupačnim terenima po planinama Azbukovice. Voziti bicikl dobro je za zdravlje i za našu okolinu. Ne troši nikakav benzin, znači ne zagađuje okolinu. To je do sad najjeftinije prevozno sredstvo u službi zdravlja.
Među ljubiteljima biciklizma ima i onih koji vole da prevaljuju razdaljine samo okrećući pedale, da obilaze sela i doline sporednim putevima, spuštaju se niz planinske obronke ili da odu pedesetak kilometara od gradske vreve, legnu na livadu i mirišu cveće. Sve to, naravno, spada u ono što se naziva freebiking ili, u slobodnom prevodu, putovanje biciklom radi samog putovanja.

Biciklizam
Biciklizam

Paraglajding

Paraglajding

Povoljni vetrovi i dobri klimatski uslovi dodatno pogoduju razvoju paraglajdinga kao sporta u Azbukovici.
Paraglajding je sport u kojem Srbija u poslednje vreme ima dosta uspeha. Zahvaljujući njemu posle pet decenija ponovo smo u vrhu Evrope, ali to je sport za koji se ne interesuju moćni sponzori. Mada je reč paraglajding prilično rogobatna, sve osim nje je lagano i lepršavo. Bar tako izgleda kad sa zemlje gledamo u one koji plove nebom iznad brda, planina i poljana sa samo dve komande u rukama.


Kanjoning

Kanjoning

Na području opštine Ljubovija postoje uslovi za razvoj kanjoninga. Moguće je spustiti se u kanjone Trešnjice, Tribuće, Sušice, Ljuboviđe. Organizujemo spustove u kanjone za ljubitelje avantura. Kanjoni su izuzetno živopisni, obiluju vodopadima i jezercima. Ponećete nezaboravne utiske. Vodič kroz kanjone je speleolog Ivan Nastić tel. 060/014-011-7.

Kanjoning
Kanjoning